Українська Московська

Що таке "сталь для ножів" і які її різновиди ?

Вітаємо шановні читачі !

Після нетривалої перерви на новорічне шампанське та різдвяну кутю ми відновлюємо публікацію статей на ножову тематику на нашому блозі. Сьогодні ми б хотіли приділити увагу питанню що таке сталь, яка зі сталей використовується для виготовлення ножів і у чому суть домішок і металів у них, якими так рясніють описи ТТХ клинків відомих брендів.     

Як оцінити ніж за складом металу? Адже непрофесіоналові мало про що говорить наявність або відсутність того чи іншого елементу в складі сталі. Спробуємо скласти коротку довідку, яка дозволить орієнтуватися в основних питаннях, пов'язаних з виробництвом ножів. Отже, в самому простому розумінні сталь є сплавом заліза і вуглецю. Якщо вуглецю відносно багато, то отримуємо чавун. Якщо менше, то жесть. «Усереднений» варіант і буде сталлю. Ну а різні типи самої сталі визначаються вже не стільки відсотковим співвідношенням заліза і вуглецю, а наявністю добавок і домішок. Саме вони наділяють сталі особливою міцністю, гнучкістю і навіть своїм унікальним відтінком.

Вуглець, як ми вже з'ясували, присутній в будь-якій сталі в якості основного елемента. Він забезпечує твердість і жорсткість будь-якого сталевого виробу. Зміст вуглецю вище 0,5 відсотка дозволяє відносити сталь до так званої високовуглецевої.
 

Наявність в складі сталі хрому додасть їй підвищену стійкість по відношенню до корозії і зносу, забезпечить гарну здатність до якісного гартування. Сталь, в якій хрому не менш 13 відсотків - це всім відома «нержавійка». Між іншим, іржавіє навіть вона, просто набагато повільніше.

Такий метал як ванадій використовується порівняно нечасто. Він потрібен для збільшення зносостійкості і міцності, але істотно впливає на вартість виробу. Особливо гострі кухонні ножі професійного типу бувають і з додаванням ванадію.
 

Магній є одним з ключових елементів в складі майже будь-якої сталі, за винятком марок L6, A2, і CPM-420. Надає зернисту структуру, і збільшує міцність леза.
 

А ось наявність в сталі для ножів сірки є неприйнятним. Вона хоча й покращує податливість клинка при обробці, але серйозно зменшує міцність готового виробу.

Кремній значно збільшує твердість ножової сталі. Використовується практично завжди і у всіх типах ножів.


Вольфрам плюс хром або молібден означає хороші ріжучі властивості клинка.

Не варто, однак. Вважати, що сам факт наявності в складі сталі зазначених елементів автоматично гарантує, що ви тримаєте в руках міцний і гострий ніж, який прослужить довго. Навіть дуже якісна сталь, це лише основа для виготовлення відмінного ножа. А в цьому потрібно покладатися на професіоналізм майстрів тієї компанії, яка виробляє ножі. Незважаючи на те, що технології виготовлення сталі і самих виробів з неї відомі всім майстрам, дійсно якісну продукцію (в масових кількостях) випускають лише визнані світові бренди. Але, орієнтуючись в загальних питаннях технології і типах сталей, покупець зможе самостійно визначитися у виборі з декількох запропонованих в магазині варіантів ножів. В ідеалі, більш детальну інформацію повинен надати на місці консультант або ж додається документація.

(http://onozh.ru/%d0%be-%d0%bd%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%85/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8b-%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d0%b0%d0%b2%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%bd%d1%8b%d1%85-%d0%bd%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%b2%d1%8b.html#more-1318) (с).

Теги: